pondělí 23. října 2017

KRITIKA

Blog píšu pro radost. 
Proto sem nedávám příliš kontroverzní témata. 
Aby se to nezvrhlo. 
Aby na mě někdo nezačal útočit a nedošlo tu k konfliktu. 
Od malička totiž nesnáším konfliktní situace. 
Neumím je řešit. 
Neumím se bránit, ani oponovat. 
Hádce se vyhýbám jako čert kříži a kritiku těžce snáším. 
V první fázi mě vyděsí a pak z ní vyvozuji závěry typu: měla jsem to udělat líp, nejsem dost dobrá, zase jsem to po..., jsem já to ale kus telecího.

Ale proč tohle píšu:
Jala jsem se opět doma přemísťovat nábytek. 
Zlehčuji, provzdušňuji a uvolňuji prostor.
V rámci toho jsem se potřebovala zbavit cívky, o jejíž výrobě jsem tu kdysi psala (teď však ten post nemůžu najít).

Pro představu, toto je ona.





Vložila jsem tedy milou špulku k prodeji na jeden server za 1000,- Kč. Vzhledem k tomu, že jen lano na omotání prostředku cívky stálo 600,- Kč, nepřišla mi cena nikterak přemrštěná.
Vzápětí však začaly vyskakovat komentáře typu:
"1000,- Kč za toto?" 
"To mít v obyváku, připadnu si jako na stavbě." 
"Dnes už může být umělec každý" (k tomuto komentáři bych jen podotkla, že jsem nikde nepsala, že jsem nebo nejsem umělec, prostě jsem jen prodávala cívku) 

Tak teď nevím. Chápu rozdílnost vkusu v rámci populace. 
Dokážu pochopit i to, že někomu může připadat jako kýč (zvláště při oblibě norských interiérů, které jsou v ČR prezentovány jako černobílé). 
Rozumím i tomu, že spousta lidí (včetně mého muže) v tom vidí jen natřenou cívku na elektrikářské kabely.

Ale proč mají lidi potřebu se vyjadřovat i k věcem, které je neoslovují, nelíbí se jim nebo se jich vůbec netýkají? 
Je to všeobecný trend nebo na netu existují "čističi", kteří mají za úkol kontrolovat, estetiku vkládaných předmětů na internet a v případě vložení, dle jejich názoru, nevkusného kousku, příspěvku či komentáře mají za úkol viníka atakovat? 
Sleduju tuto tendenci už dlouho na různých blozích. Některé byly dokonce díky aktivitám těchto "čističů" ukončeny, uzavřeny a předpokládám, že pisatelky dodnes chodí kanálem, sypou si popel na hlavu či studují příručku s názvem Harakiri v praxi. 
Ano, tak kruté mi někdy komentáře připadají (a to nebyly mířeny mým směrem).

A tak přemýšlím. 
Byl můj inzerát tolik popudlivý? Zašla jsem příliš daleko tím, že jsem si dovolila prodat vlatní výtvor? Je to opravdu taková hrůza, že jsem nelibě "vzrušila" část populace? Co si to vůbec dovoluju? 

Nebo jsou lidé prostě zlí? 
Musí se do ostatních navážet a ubližovat? 
Nevím. Třeba jsem jen vztahovačná, mentálně nedospělá a bůhví co ještě.

Každopádně pro mě je přirozenější držet jazyk za zuby než plivat oheň a síru.

HOWG




 

6 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím. Už několikrát jsem si všimla na Facebooku, jak ošklivé, hrubé komentáře dokáží lidé napsat. Jinak ta cena mi vůbec nepřijde přemrštěná..Mně se stalo minulý týden taky něco podobného. Na Mimibazaru jsem uviděla bundičku pro svou 4 letou vnučku. její cena mě překvapila - stála 4500,- Tak jsem se opravdu slušně prodávající zeptala, zda náhodou nespletla cenu a bunda nestojí 450,- korun. No, nestála a já byla náležitě poučena, že nerozumím módě:o). No, již jsem poučená. Jinka já nikdy nekomentuji nic a jak hezky píšeš držím jazyk za zuby. Mimochodem, mě se tvá špulka moc líbí!Měj se krásně a rozhodně se nenech od tvoření odradit. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko díky, odradit se nenechám. Praskla by mi totiž ze všech nápadů, které se tlačí ven ,hlava.
      Hezký den.

      Vymazat
  2. Zamyšlení, které jako by mi plynulo z vlastních úst...ani já nerozumím té šílené negaci mezi lidmi...Když zrovna něco není dle mého gusta, nemusím to přece strhat, prostě nekomentuji, každý máme jiný vkus.
    A cívka se mi líbí, škoda jen, že nejde dát ven, to bych ji brala hned! Sháním ji k našemu venkovnímu bazénu, ale zatím marně. Nebo nejde použít na ven žádná cívka? Asi jsem taky kus telecího :-)))
    Měj hezký den,Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rady, když se přelakuje v několika vrstvách, tak myslím, že by venku vydržet mohla.

      Vymazat
  3. Tiež nemám rada konflikty a nedobre znášam kritiku. Keď sa ma niekto spýta prečo niečo z mojich výtvorov nepredávam, tak práve preto, že nechcem aby niekto povedal, tu trčí niť, alebo hlavička skrutky nie je dosť zapustená atd.... No a tiež viem, že môj vkus sa nepáči každému. Ľudia nevedia že lano stálo 600,-KC ,len si povedia cievka zadarmo, natrela sa a už za ňu chcú 1000,- . Keď nemali ešte nikdy štetec v ruke, nevedia, že koľko práce na nej bolo. Veľa kreatívnych nápadov a príjemné sviatky prajem.

    OdpovědětVymazat